Tips Belajar

Assalamualaikum .

yo , straight to the point je kali nie ..

cuti sekolah dah nak abis  .
means, "tido smpai tengah hari" / "tak payah bukak buku langsung" / "tengok tv puas2" / "makan manggi pagi petang siang malam" dan etc aktiviti (yang cuma boleh dibuat bila cuti) pun dah nak abis la nie ??
hadik hadik yang still belajo tu da bersedia ker nak masuk sekolah balik ?
hehe , kuang asom je soalan . mentang mentang la dah abis skolah, blagak lak hang yer cik kak yer? ^_^

jangan ler marah2 , nie kak 'yang dah abis sekolah' ada tips nak share ,
sebelum sekolah start , lagi2 yg bakal amik 'exam beso' tu kena get ready physical and mental , kan

sharing is caring right ? :)




Tips Belajar by cik Caralee Zaty 
(bekas student yang dihormati, hahaha!)

1- JADUAL

Jadual belajar . Amalkan buat jadual belajar nie yer . Memang la tak wajib , tapi penting sangattt . Sebab apa ? Sebab kita nie kadang2 bukan nyer terurus sangat plan hari2 . Nak study tu , nak study nie , last2 semua tak jadik . So , bila ada jadual belajar , kita akan stick to 'apa yang kita dah plan nk buat' untuk hari tu . kan ? betul betul betul ^.^

          Haa , jangan lupa jugak jadual harian .

Masukkan masa untuk aktiviti2 harian jugak macam beriadah ker apa ker . 
jangan lupa jugak,, masa berehat , masa untuk tidur , tonton tv ker supaya takde lah tertekan sangat bila tengok jadual tu (nota kaki:jadual nie HARUS letak kat tempat yang senang nampak , so takde laa nak buat2 lupa nak follow lak jadual nie .. okeh? ) . Pastikan masa belajar diperuntukkan untuk setiap mata pelajaran 

( kalau subjek yang agak susah , letak la lebih sikit masa .. boleh jugak buat 2 sesi ker macam kan .. ikut keselesaan dan kemampuan . jadual nie untuk diikut , bukan untuk hiasan dinding )
credit untuk diri sendiri zaman dolu2 yg suka buat jadual cantik2 tapi x follow pun :P

-sila jangan ikut perangai hakak sorang nie yg x senonoh benorr nie-

2- BERTANYA

macam pepatah ada menyatakan ; malu bertanya , sesat jalan
bila ada je yang tak faham , tanya je terus kat cikgu masa sesi P&P tu .. jangan 'simpan' soalan ..
Memang laa , kadang2 kita malu nak bertanya dalam kelas sebab takut digelakkan , dianggap tak pandai .. 
lahaii , tak usah lerr difikir .. memang la pun kita pegi sekolah sebab tak pandai . sebab nak belajar .
Yang gelak tuu , sebeno nyer lagi tak pandai . sebab tu diorang gelak , sebab nak kaver malu (yang diorang pun nak tanya soalan yang sama jugakk) 
cuba tgk gambar kat atas , kan ker harmoni jer kelas kalau semua macam nie . kan kan kan ? ^^
Okayy , kalau malu jugak tanya lah time lain contohnya time kat bilik guru ker ataupun masa cikgu tengah bersendirian . tak semestinya kena tanya kat cikgu je , boleh jugak tanya kat kakak ker , abang ker kakak ker , sebagai maklumat tambahan :)

3- NOTA RINGKAS

Pelajar cemerlang sentiasa membuat nota ringkas , cotohnya peta minda yang kaler2 sikit supaya takde lah kita rasa bosan
Nota nie jugak yang kita akan rujuk balik bila makin dekattt nak exam . Nota cantik2 macam nie boleh buat kita senang nak ingat balik apa yang kita dah baca , dalam masa yang sama dapat kukuhkan daya ingatan . ye dop ? :) :)

4- JANGAN SIA-SIAKAN MASA
Jangan lah sia- siakan masa even seminit pun . Pelajar cemerlang ,, diorang akan gunakan masa terluang dengan saaangat efisien . 

contohnya , masa menunggu pertukaran kelas , masa menunggu bas dan sebagainya , diorang kan study . Waktu2 macam nie lah penting nyaa nota ringkas . simple note nie penting untuk kukuhkan lagi apa yang korang belajar kat kelas :)
Cuba korang ingat2 balik , apa yg korang buat masa tunggu cikgu sebelum2 nie ? GOSIP kann ? uisy3 , tahun nie kena la kurang2 sikit .. untuk korang jugakk :) :)

pape pun , bebelan kini sudah smpai ke penghujung rancangan , hehe
akhir kata ,


All the best yaa ^^




#tipsbyCaraleeZaty





Newest
Previous
Next Post »

1 comments:

Click here for comments
June 13, 2015 at 1:11 AM ×

sharing is caring,good sharing :-)

Congrats bro Nabihah Arrose you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar