Kesalahan yg Perlu Dielakkan Semasa Berdiet :)

Frust bila jarum penimbang tak b’gerak ke kiri ?  
Ya! 
Ya! 
Ya!  
Memang spoil abis mood !  Dah macam2 ikhtiar untuk turunkan berat badan, tp still x nmpak result L  
Apa yg kita tak tau , maybe disebabkan oleh rutin @ kebiasaan yg kita lakukan setiap hari …

ELAK 12 KESALAHAN-KESALAHAN  INI !


1. Banyak makan makanan masin
    › Bukan makanan b’lemak je tp makanan yg tggi kndungn garam pun sebenarnya kena dikurangkan tau ? Selain hipertensi , t’lalu banyak garam dalam tubuh membuatkan cairan tubuh t‘kumpul  dalam badan . Sebab tu , berat badan susah nk turun :)

2. Selalu stress
Hormon kortisol yg keluar ketika stress akan meransang nafsu makan, memperlambatkan metabolism dan meningkatkan penompokkan lemak di bahagian perut !  Relaksasi seperti mendengar muzik, berbual n gelak2 ngan member , beryoga , berurut and bersiar-siar  kat taman (atau tempat2 best) dapat meredakan stress . Lakukan salah satu aktiviti ini at least 10-15 minit setiap hari .

3. Sering berjaga malam (yang nie tukang taip nie paling sentap )  :P
     › Dalam kajian di AS , kurang tidur akan meningkatkan hormone lapar dan menurunkan hormon kenyang. Terdapat juga kajian lain yg membuktikan bahawa individu yang tidurnya kurang dari 4 jam sehari mempunyai peluang menderita obesity sehingga 73 peratus lebih tinggi bebbanding individu yang tidurnya 7 hingga 9 jam sehari  L

4. Tak makan di meja makan
     › Makan sambil menonton tv , baca buku @ menaip di komputer membuatkan kita tak dapat mencerna makanan dgn sepatutnya. Akhirnya kita mudah tergoda utk mencari sesuatu yang nikmat utk dikunyah (betul tak ? hehe ) . Kalori yg masuk dlm tubuh pun akhirnya sukar utk dikawal . So , supaya makanan boleh dinikmati dan dicerna dgn baik , usahakanlah makan di meja makan . ( #akuyangtulisakuyangsentap ) Bukan je baik utk diet tapi dapat mengelakkan kita daripada buat ‘kerja tambahan’ nk kena kemas balik tmpat yg kita makan tadi .

5. Kurang bergerak
     › Sambil b’kerja , kan kita still boleh buat senaman2 ringan contohnya regangan kaki dan tangan . Silang-silangkan atau hayun-hayunkan kaki dan tangan sambil2 tengah duduk kat kerusi tu 2 hingga 5 minit setiap sejam . Macam nie pun dah ok, at least mampu membakar kalori daripada just online fb berjam jam. Ye dopp  J

6. Terlalu banyak makanan berlemak
     › Kalau boleh, elakkanlah yang satu nie. Bukan tak boleh makan langsung , tapi jangan terlalu banyak je. Sebab, makanan berlemak nie akan buat kalori dalam badan akan bertambah sehingga menjadi lemak degil .

7. Jadual pemakanan tidak teratur
    › Selalunya bila kita terlalu sibuk , jadual makan pun tunggang langgang habis. Ouh terasaaa... Sebenarnya hal nie akan mendedahkan kita kepada masalah kenaikan berat badan yang ketara. Bila kita makan ikut waktu , makanan yang dimakan dapat dihadam dengan mudah dan cepat. Seelok-eloknya makan dengan kerap tapi dalam jumlah yang sedikit .

8. Menghindari produk tenusu
    › Kalsium daripada susu berperanan sebagai sebagai tombol yang memerintahkan tubuh membakar lebihan lemak . Aicewah! Okay2, serius balik. Wanita yg mengambil yogurt bebas lemak, keju atau susu rendah lemak 3-4 kali sehari mampu mengusir 70 peratus lemak dari tubuhnya . Tapi susu BEBAS lemak yer , kalau susu yg FULL CREAM tu , memanglah sodapp , tapi effect kat kita pun,, sodapp ,, hehe

9. Bercuti daripada berdiet
     › Pengalaman membuktikan, individu yang berjaya menurunkan berat badan adalah individu yg sangat disiplin menjalani program. Even ada pesta makanan yg gila heaven, diorang langsung tak tergoda uk mcm nie : “Takpe lah sehari nie je makan sedap2 , esok diet la balik”.Yang nie betul2 menyentapkan si tukang taip. Tapi jujur cakap, sekali kita bagi kesempatan, susah tau nk kembali berdiet .

10. Tak mengunyah dengan sempurna
     › Ada sesetengah individu yang suka sangat makan cepat2 (aku ler tuu) . Tabiat makan dengan cepat nie akan membuatkan makanan yang dimakan tidak ‘lumat’ dan tidak hadam . Jika kita mengunyah makanan sehingga lumat , kita kan berasa cepat kenyang. Jadi kita hanya makan dalam jumlah yang sedikit je, dah boleh kenyang  J

11. Makan berlebih-lebihan
     › Tak dinafikan la , bila tengok org lain makan cheese cake atau pudding yg disiram sos coklat , pergghhh terliur beb !.
Daripada tertekan dan terus-terusan berkhayal tak tentu pasal , better rasa sdikit makanan tersebut. Janganlah makan sensorang tapi share la dengen yang tersayang ker, member ker apa kan? Cukup la sekadar satu gigitan supaya rasa teringi tu ‘berbayar’ 
J

12. PANIK !
 ›
Bila dah jalani program diet dan sudah berada separuh jalan, biasanya penurunan berat badan akan semakin perlahan . Jangan la panik time nie , sebab melakukan latihan yang sama setiap hari akan membuatkan tubuh sudah terbiasa dengan rutin tersebut, pembakaran lemak jugak menjadi lebih lambat. Jika selama nie, latihan kita just berjalan kaki, cubalah berenang ker, kayuh basikal and melakukan sit-up atau push-up agar kalori mudah dibakar semula dengan lebih berkesan gituu  :D

   ; Sebenarnya, tukang taip nie pun sentap gak tulis entry nie , tapi benda baik kan elok dikongsi ? “Sharing is caring gituu” 
   : hope dapat membantu tak banyak pun , sikit pun jadik laa kan? lagi2 , dah nak raya nie, mesti nak pakai baju lelawa , nak melaram abis ;)

--> Salam AidilFitri dari Cik Caralee Zaty <3 <3 <3
Previous
Next Post »

6 comments

Click here for comments
July 25, 2014 at 2:37 PM ×

setuju sangat2 dgn no.4 tuh... dulu penah bace, kalau kite makan depan tv/komputer, kite sebenarnye makan lagi byk, sebab kite xperasan, tibe2 makanan kite dah abes...pastu tambah lagi...bagus2 perkongsian ni... :D

Reply
avatar
Montana
admin
August 5, 2014 at 1:10 AM ×

selamat hari raya diucapkan ;-) teruskan berkongsi ya dengan pengalaman dan cerita baru..baru dapat info lebih skit kan.. ;-) datang dari blog Cikgu..sempoi2

Reply
avatar
Rexylla
admin
August 5, 2014 at 4:19 AM ×

nice sharing.


jemput singgah ke blogshop kami.
blouse dan maxi dress yang cantik dan murah.
turut menjual perfume tester original.

Reply
avatar
Izzati Talib
admin
August 6, 2014 at 1:42 AM ×

kan ?? huu , sedih kot ,, leka2 tgk tv , in the same time berat pun pun 'sibuk' gak nak naik :'(
thankss .. share je , tp diri sndiri pun pun x amalkan betul2 lg :D

Reply
avatar
Izzati Talib
admin
August 6, 2014 at 1:43 AM ×

selamat hari raya aidilfitri .. sori lmbt reply , sibuk beraya (kononnya)
time kasih sudi singgah blog cabuk nie ^.^

Reply
avatar
Izzati Talib
admin
August 6, 2014 at 1:44 AM ×

thanks sudi singgah sini :)

Reply
avatar